Ruimte in 42 stappen

Het nog jonge kind van zes jaar is nog maar net kleuter af, een periode waarin het vooral op zijn eigen, kleine wereldje was gericht. Op ongeveer zes jarige leeftijd ontdekt het kind dat de wereld véél groter is; er is zelfs een super groot universum. Het kind wil weten wat er achter de sterren ligt! Het kind ontdekt niet alleen dat de wereld groter is; er bestaat ook nog een grote wereld in het zeer kleine! Geef het kind een microscoop en het zal van alles gaan onderzoeken; werelden gaan voor het kind open.

Kees Boeke (1884-1966), Nederlandse pedagoog en onderwijsvernieuwer, voelde goed aan wat hij kinderen in het primaire onderwijs vanaf zes jaar moest aanbieden. Kees Boeke: “………Wij allen, kinderen en evenzeer volwassenen zijn geneigd te leven in ons eigen wereldje…….. als wij dat doen, zullen wij licht kunnen vergeten, hoe uitgestrekt het gebied van de bestaande werkelijkheid is en onze houding kan dan licht bekrompen en chauvinistisch worden. Het is nodig, dat wij een ruimere blik verkrijgen, zodat wij onszelf kunnen leren zien in onze betrekkelijke plaatsing in het grote en geheimzinnige heelal waarin wij zijn geboren en leven. De school bracht ons in aanraking met verschillende aspecten van het bestaan maar vaak zijn die niet aan elkaar verbonden, zodat het gevaar niet  denkbeeldig is, dat wij een groot aantal losse beelden verzamelen, zonder dat wij ons realiseren, dat ze alle samen één groot geheel vormen. Het is daarom belangrijk voor onze opvoeding als mensen, middelen ter beschikking te hebben die ons een ruimer en aaneengesloten beeld kunnen geven van onze wereld en daarmee een waarlijk kosmische kijk op het heelal en onze plaats er in, een  kosmische oriëntatie dus.”

Ondanks dat Kees Boeke deze woorden schreef in 1959, zijn ze nog steeds zeer actueel. 
De presentatie van Boeke is door Morrison opnieuw uitgewerkt (Powers of Ten zie hieronder) en later is hiervan door Eams een animatie gemaakt. 

Het werk van Kees Boeke kunt u hier downloaden en bekijken:
https://www.dearend.nl/pdf/Kees_Boeke.pdf

Het werk van Morrison kunt u hier downloaden en bekijken:
https://www.dearend.nl/Rusland/Powers_of_ten.pdf

Onder de afbeelding vindt u een animatie de beelden van Morrison gemaakt door Charles en Ray Eames